1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on C.O. Malm-keskus ry ja sen kotipaikka on Jyväskylä.

2. Toiminnan tarkoitus

Yhdistyksen tarkoituksena on

1. edistää monitieteistä viittomakielisiin ja viittomakieltä käyttäviin liittyvää tutkimus-, kehittämis- ja julkaisutoimintaa.

2. edistää viittomakielisten yhdenvertaista osallisuutta yhteiskunnassa, hyvinvointia ja kielellistä saavutettavuutta, sekä vaikuttaa yhdistyksen toiminnan tarkoitusten kannalta merkityksellisiin yhteiskunnallisiin asioihin.

3. edistää viittomakielisten akateemisten työelämän tasa-arvoa ja yhteiskunnallista asemaa sekä toimia viittomakielisten akateemisten ammatillisena verkostoitumispaikkana

4. edistää kotimaisten viittomakielten opetuksen laatua ja ylläpitää ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden sekä äidinkieleltään viittomakielisten kotimaisten viittomakielten opettajien rekisteriä

3. Toiminta

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys

1. toteuttaa tutkimus-, kehittämis- ja julkaisutoimintaa.

2. tuottaa viittomakielistä opetus- ja yleissivistävää materiaalia sekä viittomakielistä kirjallisuutta eri ikäisille

3. järjestää koulutus-, ohjaus- ja palvelutoimintaa

4. tukee ja edistää kuurojen maahanmuuttajien kotoutumista yhteiskuntaan sekä sijoittumista työelämään

5. tarjoaa suomalaisen viittomakielen taidon arviointipalvelua ja viitottujen kielten opetusta

6. tekee selvityksiä ja lausuntoja sekä antaa neuvontaa viittomakielisiä koskevissa asioissa kaikilla elämän aloilla

7. osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun

8. tekee paikallista, valtakunnallista ja kansainvälistä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, joilla on samoja tavoitteita kuin yhdistyksellä

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi vastaanottaa avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja. Yhdistys voi omistaa ja hallita arvopapereita sekä kiinteää ja irtainta omaisuutta. Yhdistys voi järjestää tilaisuuksia, arpajaisia ja muita varainkeräysmuotoja varojensa kartuttamiseksi. Yhdistys hankkii tarvittaessa edellä mainitulle toiminnalleen asianmukaisen luvan. Yhdistys on yleishyödyllinen, mutta se voi harjoittaa sellaista varainhankintaa ja palvelutoimintaa, joka välittömästi liittyy sen tarkoituksen toteuttamiseen.

4. Kieli

Yhdistyksen rekisteröinti- ja pöytäkirjakieli on suomi. Kokouskieli on suomalainen viittomakieli. Tiedonannot esitetään tarvittaessa myös muilla kielillä.

5. Jäsenet

Jäseneksi voidaan hyväksyä kuulovammainen, viittomakielinen, korkeakoulutettu henkilö. Jäsenet hyväksyvät yhdistyksen tarkoituksen. Kannattavaksi jäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Hallitus hyväksyy tai kutsuu jäseneksi/kannatusjäseneksi kokouksissaan.

6. Liittymis- ja jäsenmaksut

Varsinaisilta jäseniltä ja kannattavilta jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta erikseen kummallekin jäsenryhmälle päättää vuosikokous.

7. Jäsenen eroaminen ja erottaminen

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti tai sähköisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle. Yhdistyksen jäsen voidaan hallituksen päätöksellä erottaa yhdistyksestä, jos hän ei ole maksanut jäsenmaksuaan kahtena perättäisenä kalenterivuodelta tai on muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut, tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa tai yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.

8. Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja 2-5 muuta varsinaista jäsentä. Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Hallituksen kokoukseen voidaan osallistua myös tietoliikenneyhteyksien tai muun teknisen apuvälineen avulla. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Hallituksen velvollisuutena on johtaa yhdistyksen toimintaa ja hoitaa yhdistyksen taloutta ja omaisuutta sekä päättää yhdistyksen rahavarojen käytöstä ottaen huomioon yhdistyksen kokousten hyväksymät ohjeet ja päätökset.

9. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

[nt Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja yhdessä hallituksen määräämän henkilön kanssa.]

10. Tilikausi

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

11. Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyksien tai muun teknisen apuvälineen avulla. Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä tammi-toukokuussa. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä yksi ääni. Kannattavalla jäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

12. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille sähköpostitse.

13. Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. kokouksen avaus

2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien/tilintarkastajien lausunto

6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet

8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet

9. valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa

10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti tai sähköisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

14. Sääntöjen muuttaminen tai yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.